top of page

hva er Pilates

Starten: Pilatesmetodens opprinnelse

Tidlig på 1900-tallet utviklet tyskeren Josef Pilates en ny metode for å bygge opp den indre støttemuskulaturen på en skånsom og kontrollert måte. Målet var at individet gjennom langsom, men korrekt trening, god pusteteknikk og bevisstgjøring knyttet til kroppsholdning skulle lære å bære kroppen på en avslappet, men riktig måte. Siden begynnelsen på 1900-tallet har pilatesmetoden blitt svært populær internasjonalt og i Norge.[1]

 

Hva er Pilates, og hvem egner metoden seg for?

Pilates behandler mennesket som en helhet hvor kroppslig og indre harmoni henger sammen og virker vekselvis på hverandre. Pilates tar sikte på å øke fleksibiliteten i muskler og ledd, forbedre lungekapasiteten og styrke den skjelettnære muskulaturen (stabiliseringsmuskulaturen). Ved å styrke magemuskulaturen styrker man også ryggen, noe som øker fleksibiliteten og mobiliteten til resten av kroppen. Tanken er at en mer harmonisk kropp kan gjøre også sjel og sinn mer harmoniske, og vice versa. Slik blir hele mennesket mer avslappet og balansert. Bonusen er økt energi. 

 

Ettersom pilatesøvelser utføres med langsomme og skånsomme bevegelser, kan pilatesmetoden brukes av alle. Uavhengig av alder, form eller eventuelle skader, f.eks. i nakke eller rygg, er Pilates en trygg treningsform. Til tross for at den er skånsom, er pilatesmetoden en effektiv metode og kan dermed brukes som primær treningsmetode for alle.

 

Fokuset på rolige pusteøvelser og langsom trening for å oppnå økt kroppslig fleksibilitet og styrke, samt økt indre ro gjør at Pilates også en kjempefin trening for gravide. Den hjelper kvinnen å ta vare på kroppen under svangerskapet og å forberede kvinnen og hennes kropp til fødselen. Av samme grunner er Pilates en ypperlig treningsform også etter fødselen, ikke minst for å trene opp stabiliteten i bekkenet igjen.

 

Pilatesmetoden oppsummeres i dens ni grunnprinsipper:

1.      Plassering/holdning

2.      Mobilitet/fleksibilitet

3.      Konsentrasjon

4.      Flytende bevegelser

5.      Koordinering

6.      Sentrering/stabilitet

7.      Utholdenhet

8.      Pust

9.      Avspenning

 



[1] “Pilates” i Store Norske Leksikon (27.02.2013)

 

bottom of page